صد و پنجاه و هشت خبرنگار قربانی در غزه
1 دقیقه خوانده شدهبه گزارش پایگاه خبری تحلیلی خبرنگاران و رسانه و به نقل از اعتماد آنلاین؛ خبرگزاری فلسطینی «سما» گزارش می دهد که «امجد جهجوح»،خبرنگار فلسطینی و «وفاء ابوضبعان»، همسر خبرنگارش در حمله ارتش رژیم اسراییل به خانه «رزق ابوشکیان» از خبرنگاران فلسطینی در اردوگاه «النصیرات»مرکز نوار غزه به شهادت رسیدند. در این جنایت دو فرزند این دو خبرنگار هم به شهادت رسیدند. جنبش حماس در بیانیهای اعلام کرد رژیم اشغالگر تعداد دیگری از خبرنگاران را هدف قرار داد و تعداد شهدای خبرنگار به ۱۵۸ تن افزایش یافت. این جنایت در راستای سیاست این دولت فاشیست برای از بین بردن حقیقت جنایتهایی است که علیه غیرنظامیان مرتکب میشود. برای مقابله با چنین جنایتهایی موضعی جدی از سوی جامعه بینالمللی، سازمان ملل و سازمانهای حقوقی لازم است. باید اقداماتی فوری را برای توقف آن اتخاذ کرد.
یک تیم رسانهای بینالمللی متشکل از ۵۰ روزنامهنگار به نمایندگی از ۱۳ سازمان و یک شبکه بینالمللی متخصص در روزنامهنگاری تحقیقی را در مورد این موضوع انجام دادند. این تحقیق در رسانههایی مانند اشپیگل، لوموند، ARIJ (گروه رسانهای عربی مستقر در اردن)، گاردین، ZDF منتشر شد و به موارد کشته یا زخمی شدن روزنامهنگاران در حین پوشش خبری جنگ یا در تلاش برای توصیف جنگ میپردازد. زندگی روزمره ساکنان غزه که با یک بحران انسانی بیسابقه روبهرو هستند. حمله آشکار به آزادی مطبوعات تعداد خبرنگاران کشته شده، خیرهکننده و غیر قابل درک است.
کارلوس مارتینز دلا سرنا، مدیر کمیته حفاظت از روزنامهنگاران (CPJ) در نیویورک اعلام کرده: «آنچه بیش از همه مرا نگران میکند، این است که همه اینها باعث رسوایی نمیشود. من در سراسر جهان نمیبینم که دولتهای مختلف اعتراض کنند. این یکی از آشکارترین حملاتی است که من تا به حال به آزادی مطبوعات دیدهام.»
ارتش اسراییل طبق معمول ادعاهای مطرح شده مبنی بر هدف قرار دادن روزنامهنگاران را رد میکند و در پاسخ به سوالات تیم تحقیق مدعی شده ارتش به عمد خبرنگارانی را که ممکن است در حملات هوایی یا عملیات علیه اهداف نظامی مجروح شده باشند، مجروح نمیکند. اکثر موارد گزارش شده مخالفان اسراییل هستند که در فعالیتهای نظامی شرکت داشتند اما بهعنوان روزنامهنگار ثبت شدهاند.
این تیم رسانهای بینالمللی هزاران ساعت فیلم از نوار غزه را تجزیه و تحلیل کرد و دهها حادثهای که در آن خبرنگاران زخمی یا کشته شدند، بررسی کرده است. ۴۰ خبرنگار در خانههای خود کشته شدند. در غزه، کرانه باختری و جنوب لبنان، ۱۴ کشته یا مجروح یا هدف تیراندازی با شلیک گلوله قرار گرفتند، ۱۸ نفر نیز در حملات هواپیماهای بدون سرنشین در غزه کشته یا زخمی شدند. در نهایت، بر اساس تحقیقات، حداقل ۴۰روزنامهنگار که برای رسانههای نزدیک به حماس کار میکردند، کشته شدهاند.
بهگفته «لورن ریچارد»، یکی از بنیانگذاران سازمان داستانهای ممنوعه (سازمان غیرانتفاعی رسانهای مستقر در پاریس) «روزنامهنگاران در غزه مدتهاست میدانند که جلیقه روزنامهنگاری دیگر از آنها محافظت نمیکند. بدتر از آن، آنها را بیشتر افشا میکند.» او در مقالهای اعلام کرد: جلیقه مطبوعاتی بیش از آنکه محافظت کند در معرض خطر قرار میدهد. «باسل حایرالدین»، روزنامهنگار فلسطینی در غزه با شکایت از هدف قرار گرفتن این جلیقه در غزه گفت: «این جلیقه که بر اساس قوانین بینالمللی و کنوانسیون ژنو قصد دارد ما را بهرسمیت بشناسد و از ما محافظت کند، اکنون به تهدیدی برای ما تبدیل شده است.» ریچارد تاکید کرد: روزنامهنگاران شاهدانی هستند که تاریخ به آنها نیاز دارد. حمله به دفاتر خبرگزاری فرانسه در غزه برای مدیر خبری خبرگزاری فرانسه که دفاترش در غزه بر اثر حمله احتمالی تانک اسراییل در ۲ نوامبر ۲۰۲۳ بهشدت آسیب دید و تعداد خبرنگارانی که کشته شدند «کاملا غیرقابل قبول است.» آنچه بیش از همه مرا نگران میکند، این است که همه اینها باعث رسوایی نمیشود. در سراسر جهان نمیبینم که دولتهای مختلف شکایت کنند. این موضوع بسیار نگرانکننده است.بهگفته اتحادیه روزنامهنگاران فلسطین، از زمان آغاز جنگ در ۷ اکتبر، نزدیک به ۷۰ زیرساخت مطبوعاتی بهطور جزیی یا کامل تخریب شده است.
داستانهای ممنوعه وعده میدهد که برای اینکه کشتار روزنامهنگاران را برجسته کند، تحقیقات روزنامهنگاران کشته شده را ادامه خواهد داد و آنها را در معرض دید بینالمللی قرار خواهد داد.
سروک اسد، نماینده اتحادیه روزنامهنگاران فلسطینی اعتقاد دارد: «اگر ۱۰۰ یا ۱۴۰ روزنامهنگار اسراییلی یا اوکراینی کشته میشدند، فکر نمیکنم واکنش جهان یکسان باشد. من آرزو ندارم هیچ روزنامهنگاری، چه اسراییلی، چه اوکراینی و چه فلسطینی بمیرد. خبرنگاران، بدون توجه به کشوری که در آن هستند باید محافظت شوند.»
لینک کوتاه: http://khabarnegaranvaresane.ir/?p=17311