ش٫ آذر ۳ام, ۱۴۰۳

خبرنگاران و رسانه

حاوی اخبار صنف خبرنگاران، اصحاب مطبوعات و رسانه‌های کشور

خبرنگاری که کارآفرین شد

1 دقیقه خوانده شده
حمیده امیری بانوی خبرنگار کرمانی‌است که توانسته با تلاش فراوان برای فروش آثار زیبای حصیربافان محروم جنوب استان، سفره با برکتی را برای یک‌هزار و 200 حصیرباف پهن کند.
خبرنگاری که کارآفرین شد

به گزارش پایگاه خبری تحلیلی خبرنگاران و رسانه و به نقل از خبرگزاری فارس؛ مهسا حقانیت: حمیده امیری از خبرنگاران ارشد کرمانی‌ست که خیلی‌ها او را با گزارش‌ها و خبرهایش می‌شناسند، اما او توانسته با تلاش فراوان و بدون حتی یک ریال تسهیلات دولتی، سفره با برکتی را برای یک‌هزار و ۲۰۰ بافنده حصیر در جنوب استان پهن کند.

خبرنگار که باشی ….

خبرنگار که باشی، پایت به خیلی جاها باز می‌شود، به زیر پوست شهر، به زیر پوست روستا و به زیر پوست زندگی مردم کوچه و بازار، بعضی وقت‌ها زیر پوست شهر و روستا و زندگی‌ها که می‌روی، چیزهایی می‌بینی که نباید ببینی، فقر و نداری، رنج و بیکاری، این در شرایطی‌ست که آدم‌های توانمند و با استعداد زیادی در مناطق محروم زندگی می‌کنند، یکی‌شان همین حصیربافان هنرمند جنوب استان کرمان.

حصیربافان کرمانی که شمار آنها بیش از ۲ هزار نفر تخمین زده می‌شود، هنر حصیربافی را سینه‌به‌سینه از گذشتگان هنرمند خود آموخته‌اند و به فرزندان‌شان آموزش داده‌اند، حصیرهای کرمانی کیفیت بالایی نسبت به سایر حصیرهای تولیدی در کشور دارد، زیرا در تولید برخی از این آثار از برگ نخل‌های وحشی با عنوان داز استفاده می‌شود، این در شرایطی‌ست که این آثار ارزشمند به علت نبود بازار تاکنون نتوانسته‌اند، خود را به رخ بکشند.

هزاران نفر از سفره حصیربافان کرمانی «نان» می‌خورند

در عین حال حمیده امیری از خبرنگاران استان کرمان بعد از مشاهده وضعیت نامناسب زندگی حصیربافان جنوبی فقط به تهیه گزارش و خبر راضی نشده و بیکار ننشسته و دست به کار شده است و بدون آنکه تسهیلات دولتی دریافت کند با توکل به خدا و با این نیت که بتواند سروسامانی به زندگی حصیربافان بدهد، با همکاری کمیته امداد امام خمینی (ره) یک هزار و ۲۰۰ حصیرباف را شناسایی کرده و با خرید محصولات آنها توانسته است به سفره این هنرمندان رونق خوبی دهد.

این در حالی‌ست که هزاران نفر هم به صورت غیرمستقیم از سفره حصیربافان بی‌نصیب نمانده‌اند و به صورت غیرمستقیم از برکت این سفره بهره‌مند می‌شوند.

حمیده امیری در جشن خودکفایی ۵۵۰۰ خانوار مددجویان کمیته امداد امام خمینی (ره) استان کرمان که چند روز قبل برگزار شد به عنوان یک کارآفرین برتر مورد تجلیل قرار گرفت.

ماهی‌گیری به جای ماهی‌خوری

 این خبرنگار کرمانی و کارآفرین نمونه در گفت‌وگو با خبرنگار فارس اظهار داشت: با توجه به شغلم به مناطقی که نخلستان دارند، زیاد سفر می‌کردم و با ظرفیت حصیربافی مردم این مناطق آشنا شدم، حدود یک سال قبل بود که این ایده به ذهنم رسید تا این حصیربافان را زیر یک چتر جمع کنم، زیرا آن چیزی که در مناطق محروم احساس می‌شود این است که این افراد همیشه عادت کرده‌اند، ماهی به آنها داده شود، اما من به نظرم رسید ما برای آنها ماهی نگیریم، بلکه ماهی‌گیری یادشان بدهیم.

وی ادامه داد: با یکسری از خیریه‌ها در ارتباط بودم که به مردم محروم کمک‌رسانی می‌کردیم، اما با خودم گفتم تا کی می‌خواهیم این روند ادامه پیدا کند، بهتر است ما به سمت این برویم تا خودشان توانمند شوند.

امیری تصریح کرد: زمانی که کارم را شروع کردم، کرونا آمد و سرعت کار ما را خیلی‌خیلی کم کرد اما با این حال من خیلی تلاش کردم در این یک سال و این را بگویم از آنجا که کرمان یک استان نخلستان خیز است، تولید حصیر در استان کرمان بالاست و حصیربافان هم خیلی‌خیلی زیاد هستند.

تلاش کمیته امداد برای توانمندسازی مددجویان

وی با اشاره به اینکه با وجود تولید انبوه و کیفیت بالای حصیر در استان کرمان اما این تولیدات هنوز بازار خوبی ندارند، اضافه کرد: بعضی از این حصیربافان، افرادی هستند که به شهر نیامده‌اند، سواد، موبایل و شبکه‌های مجازی را هم ندارند بنابراین نمی‌توانند با شرایط امروز به بازار وصل شوند و این برای‌شان خیلی سخت است، بنابراین یکی را می‌خواستند که بتواند به بازار وصل‌شان کند و یک پل ارتباطی بین بافنده و بازار شود.

این کارآفرین برتر عنوان کرد: به دلیل ارتباطاتی که داشتم و در مرکز استان هم زندگی می‌کردم و می‌توانستم با بازارهای کشور ارتباط بگیرم، این کار را راه انداختم و این حصیربافان زیر پوشش آمده‌اند و حدود یک هزار و ۲۰۰ نفر هستند و یک پیج اینستاگرامی به اسم چیچک داریم و فعالیت می‌کنیم.

امیری یادآور شد: تاکنون ۵۲ بافنده ثبت سیستم کمیته امداد امام خمینی (ره) شده‌اند و تمام آنها زیرپوشش کمیته امداد هستند هرچند حصیربافان زیادی در مناطق جنوب استان کرمان هستند اما ما مددجویان کمیته امداد را زیر چتر چیچک آوردیم تا بتوانیم آنها را توانمند کنیم، زیرا امداد نمی‌تواند به لحاظ مالی این افراد را حمایت کند و تلاش دارد آنها را توانمند کند.

وی با اشاره به اینکه کمیته امداد امام خمینی (ره) استان کرمان برای معرفی و ساماندهی حصیربافان کمک زیادی کرده است، تصریح کرد: حتی یک ریال تسهیلات از هیچ نهادی نگرفتم و کمیته امداد امام خمینی (ره) برای آوردن مددجویان من را یاری داد زیرا رفت و آمد من به عنوان یک خانم به روستاهایی که به اصلاح به آنها «آ» دنیا یعنی آخر دنیا می‌گویند، خیلی سخت بود و امداد در ساماندهی حصیربافان و معرفی و وصل کردن من به آنها کمک کرد.

هرچه فرهنگ بالاتر می‌رود، علاقه به صنایع‌دستی بیشتر می‌شود

این خبرنگار کرمانی و فعال حوزه حصیربافی بیان داشت: ایرانی‌ها، حصیر را خیلی دوست دارند و هر چه شهرها بزرگتر و فرهنگ بهتر می‌شود، علاقه‌مندی مردم به صنایع دستی و حصیر هم بیشتر و بیشتر می‌شود.

امیری خاطرنشان کرد: از طریق شبکه‌های اجتماعی به استان‌های زیادی وصل شدیم و بیشتر استا‌ن‌ها با ما کار می‌کنند و یک شبکه بازاریابی و فروش در ۲۲ استان تشکیل دادیم و افرادی که آنجا مستقر هستند با ما همکاری می‌کنند.

وی از گلفروشی‌ها، گالری‌های صنایع‌دستی و حصیرفروشان عمده به عنوان مخاطبان اصلی تولیدات چیچک نام برد و اضافه کرد: اشتغالزایی غیرمستقیم بسیار زیادی هم با ساماندهی حصیربافان ایجاد شده است، مثلا بعضی افراد بومی که به علت نبود شغل مجبور بودند دست به کارها و مشاغل کاذبی بزنند که در شان و شخصیت آنها نبود، حالا از کارهای گذشته دست کشیده‌اند و می‌روند و پیش خرما می‌آورند تا بافنده‌ها حصیر ببافند.

امیری یادآور شد: افرادی را در بین بومی‌های منطقه داریم که وام گرفته‌اند و ماشین خریده‌اند تا جابه‌جایی حصیرها را انجام دهند و اشتغالزایی غیرمستقیم خوبی برای راننده‌ها و بازاریابان و فروشندگان حصیر کرمان ایجاد شده است.

وی اظهار داشت: وقتی نمایشگاه‌های صنایع دستی در داخل و خارج کشور فعال باشند، افراد می‌توانند، خودشان را معرفی کنند، اما ما تا امروز این فرصت را به‌علت شیوع کروناویروس از دست دادیم و ما باید برای گرفتن بازار می‌جنگیدیم، خیلی سخت گذشت و سرعت ما گرفته شد اما خوب پیش رفتیم.

این کارآفرین در پاسخ به این پرسش فارس که آیا به فکر صادرات حصیرهای با کیفیت کرمان هم هستید، عنوان کرد: کشورهای حوزه خلیج فارس، ترکیه، هندوستان، پاکستان و افغانستان و بسیاری از کشورها حصیر را خیلی دوست دارند.

امیری ابراز داشت: تولید حصیر به اندازه کافی هست، استعدادها و توانمندی‌ها هم فوق‌العاده است، اما در شرایط کرونایی هستیم و از طرفی هم تحریم‌ها را داریم، در حالی که ما باید شرایط برگشت پول بعد از صادرات را داشته باشیم تا بتوانیم حصیر را صادر کنیم.

حصیر کرمان «لاکچری» است

وی با اشاره به اینکه تفاوت بین حصیرهای جنوب کشور بر اساس نوع بافت و نوع محصولات است، بیان داشت: حصیر استان کرمان به علت بافت با پوشش گیاهی با عنوان داز یکی از مرغوب‌ترین و لاکچری‌ترین حصیرهای تولیدی ایران است.

امیری خاطرنشان کرد: ما همچنین یک سازمان مردم‌نهاد را تشکیل داده‌ایم تا به بافنده‌ها بگویند، چگونه محیط‌زیست را حفظ کنند مثلا وقتی به سمت یک درختچه داز می‌روند، درختچه را از ریشه درنیاورند، بلکه شاخه‌اش را بکنند تا درخت باز هم تقویت شود و برگ بیاورد و به محیط‌زیست آسیب نرسد.

وی افزود: آموزش‌ها بین حصیربافان جنوب استان کرمان نسل‌به‌نسل گشته است و همه آنها استاد هستند و ما فقط محصولات آنها را به‌روز کرده‌ایم و گفتیم به جای اینکه زیرانداز ببافند، گلدان و سبد و ظرف و … ببافند و خیلی‌ها برای به‌روز کردن و بازارپسند شدن حصیر کرمان در آن منطقه تلاش کردند و من یکی از آنها بودم.

سوزن‌دوزی‌های کرمان را چمدانی قاچاق می‌کنند

این کارآفرین جوان کرمانی در پایان سخنان خود با اشاره به ظرفیت فوق‌العاده هنرمندان سوزن‌دوزی استان اظهار داشت: کاری که خیلی دوست دارم در کنار بحث حصیر انجام دهم، رونق دادن به سوزن‌دوزی بلوچی است، زیرا جاهای مختلف استان کرمان مثل کهنوج، فهرج، قلعه‌گنج و رودبار که با استان سیستان و بلوچستان هم‌مرز هستند سوزن‌دوزی‌های فوق‌العاده‌ای دارند.

امیری تصریح کرد: مردم کشورهای مختلف آثار سوزن‌دوزی را می‌پسندند، اما اکثر این سوزن‌دوزی‌ها توسط افغان‌ها به شکل چمدانی قاچاق می‌شود و هیچ ارزی وارد کشور نمی‌شود و من می‌خواهم احیای سوزن‌دوزی بلوچی را دنبال کنم و با طراحان مد هم صحبت کرده‌ام.

خبرنگاری که کارآفرین شد

About Author

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *