پ٫ اردیبهشت ۶ام, ۱۴۰۳

خبرنگاران و رسانه

حاوی اخبار صنف خبرنگاران، اصحاب مطبوعات و رسانه های کشور

کرونا بازار «وب تاریک» را رونق داد

1 دقیقه خوانده شده
کرونا بازار «وب تاریک» را رونق داد

مؤسسه اطلاعات سایبری Sixgill از جمله مراکز فعال برای کشف بازارهای سیاه اینترنتی، این هفته گزارش ۱۷صفحه‌ای خود را که حاصل یک مطالعه وسیع در سطح جهانی است، منتشر کرد و توضیح داد با همه‌گیری ویروس کرونا و خانه نشینی مردم، دلال‌های مواد مخدر و دارو فعالیت خود را در سطح خیابان کاهش داده‌اند و در عوض روی فضای آنلاین تمرکز ویژه دارند تا بازار خود را از دست ندهند.

در این گزارش آمده، میزان فروش غیرقانونی داروهایی که به نوعی با درمان بیماری کرونا مرتبط هستند در فضایی که از آن با نام «وب تاریک» یا «دارک وب» (Dark Web) یاد می‌شود ۴۹۵ درصد افزایش یافته است و حتی در بعضی از این بازارها اقلامی به‌عنوان «واکسن کرونا» یا «داروی قطعی درمان کرونا» هم به چشم می‌خورد. در همین دوره زمانی میزان فروش داروهای روان گردان در بازارهای زیرزمینی اینترنتی ۲۲۴ درصد و میزان فروش مواد مخدر ۵۵۵ درصد بیشتر شده است. با این توضیحات این سؤال مطرح می‌شود که، فضایی به‌عنوان «وب تاریک» چگونه فعالیت می‌کند که مراکز امنیت سایبری نمی‌توانند جلوی آن را بگیرند؟
این بازارهای تاریک وب
«وب تاریک» به شبکه‌ای گفته می‌شود که از دسترس عموم کاربران خارج است و از آن برای مقاصد غیرقانونی استفاده می‌شود. این قبیل شبکه‌ها که توسط گروه‌های ناشناس مدیریت می‌شوند با افراد مختلف نظیر هکرها، فروشندگان مواد مخدر، آدم‌ربایان، قاتل‌ها، تروریست‌ها و… همکاری می‌کنند و این فضا را می‌توان بخشی از یک شبکه بزرگتر و پیچیده‌تر به‌نام «وب پنهان» دانست. وب تاریک را در اصل مجموعه سایت‌هایی می‌دانند که جست‌وجوگرهای اینترنتی قادر به شناسایی آنها نیستند و در بیشتر موارد برای مخفی نگه‌ داشتن هویت خود از ابزار رمزگذاری Tor استفاده می‌کنند و پسوند onion. را برای خود برمی‌گزینند.
گزارش مفصلی که مؤسسه اطلاعات سایبری Sixgill هم‌اکنون منتشر کرده است نشان می‌دهد همزمان با همه‌گیری ویروس کرونا میزان فعالیت این قبیل سایت‌ها افزایش یافته است و در این میان چون هنوز هیچ مرکز علمی در جهان واکسن یا داروی قطعی درمان کرونا ارائه نکرده است، برخی فروشگاه‌های غیرقانونی فعال در این حوزه تبلیغات مرتبط با این بیماری را ممنوع کردند.
سایت اینترنتی «مونوپولی مارکت» که از مواد مخدر تا داروهای استروئیدی را به‌صورت غیرقانونی به فروش می‌رساند با انتشار پیامی اعلام کرد که اجازه فروش داروهای تأیید نشده برای درمان کرونا را نمی‌دهد.

این سایت از بازیگران تازه وارد عرصه دارک وب است و در آن فقط ۱۰۰فروشنده فعال مشغول به کار هستند که البته بخش اعظم آنها به خرید و فروش دارو و بیت کوین می‌پردازند. از زمان شیوع کرونا درخواست فروشندگان برای عرضه داروهای مرتبط با این بیماری در فروشگاه‌های مخفی اینترنتی بیشتر شده است و مدیران این سایت و دیگر مراکز مشابه برای آنکه فریب نخورند، اجازه عرضه چنین داروهایی را در شرایط کنونی نمی‌دهند. «مونوپولی مارکت» در بیانیه‌ای که روی یکی از فروم‌ها منتشر کرده است توضیح داد: «هر فروشنده‌ای که داروی جعلی را به‌عنوان درمان ویروس کرونا ارائه کند نه تنها به طور دائم از این مرکز حذف می‌شود، بلکه دیگر سایت‌های زیرزمینی وابسته هم با او همکاری نخواهند کرد.»
مرکز Sixgill به این نتیجه رسیده است که با وجود پیشرفته‌تر شدن ابزارهای امنیت سایبری و تمرکز هرچه بیشتر دولت‌ها برای جلوگیری از فعالیت‌های زیرزمینی آنلاین، تعداد سایت‌های فعال در عرصه دارک وب، روز به روز در حال افزایش است. اگرچه یکی از بزرگترین فروشگاه‌های آنلاین فعال با نام «اونیموس» سال ۲۰۱۳ میلادی غیرفعال شد، ولی دیگر سایت‌ها نظیر سیلک‌رود۲، آگورا، اِولوشن، پاندورا، هایدرا و… همچنان فعالیت می‌کنند و میانگین درآمد روزانه هر کدام از آنها بین ۳۰۰ تا ۵۰۰ هزار دلار برآورد می‌شود که البته در برخی موارد درآمد روزانه آنها به ۶۵۰ هزار دلار هم می‌رسد.
البته در گزارشی که به تازگی منتشر شده است، گفته شده بیشتر دلال‌هایی که با این سایت‌ها همکاری می‌کنند درآمد قابل ملاحظه‌ای به دست نمی‌آورند. بررسی‌ها نشان می‌دهد ۷۰ درصد تمام فروشندگانی که در وب تاریک مشغول فعالیت‌های غیرقانونی هستند کالاهای با ارزش کمتر از ۱۰۰۰ دلار عرضه می‌کنند و در این بین ارزش مالی کالاهای عرضه شده توسط ۱۸ درصد آنها بین ۱۰۰۰ تا ۱۰ هزار دلار برآورد می‌شود. همچنین مشخص شد تنها ۲ درصد فروشندگان، کالاهایی با ارزش بیش از ۱۰۰ هزار دلار را در بازارهای پنهانی آنلاین می‌فروشند که البته آنها هم افرادی محدود و شناخته شده هستند. با این حال همان تعداد محدودی که کالاهای گران‌تر را عرضه می‌کنند، بخش اعظم درآمدهای مربوط به این بازارهای سیاه را به دست می‌آورند. در مطالعه جدید مشخص شد ۳۵درصد فروشندگان طی یک سال گذشته در مجموع یک میلیون دلار درآمد به دست آوردند و در این میان یک درصد فروشندگان در دارک وب توانستند هر کدام بیش از ۵ میلیون دلار کسب درآمد کنند.
وب تاریک با اقلام عجیب و ترسناک
دارو و مواد مخدر تنها محصولات پرفروش در دنیای سیاه وب محسوب نمی‌شود. سال ۲۰۱۸ میلادی تنها چند هفته قبل از انتخابات میان دوره ریاست جمهوری ایالات متحده تمام محتوای ذخیره شده در یکی از پایگاه‌های داده این کشور شامل اطلاعات رأی‌گیری مربوط به ۳۵ میلیون شهروند امریکایی سرقت و در یکی از سایت‌های مخفی دارک وب عرضه شد. این داده‌ها که روی یکی از فروم‌های هکری منتشر شده بود تمام اطلاعات شخصی رأی دهندگان از جمله نام، شماره تلفن، آدرس محل سکونت و سابقه رأی دادن آنها را دربر می‌گرفت.
علاوه بر این، جولای امسال یعنی حدود یک ماه قبل محققان امنیت سایبری از کشف پرونده‌های پزشکی آنلاین درگذشتگان بسیاری از کشورها در یکی از بازارهای غیرقانونی وب خبر دادند. مجرمان سایبری در این اتفاق حجم وسیعی از اطلاعات شخصی ۱۴۰ میلیون بیمار که جان خود را از دست داده بودند، حراج کردند و در بین این داده‌ها، اطلاعات مربوط به حساب بانکی و رمز عبور آنها هم به چشم می‌خورد.
اعضای بدن انسان از جمله اقلام دیگری است که به‌صورت گسترده در دارک وب، خرید و فروش می‌شود و بخصوص برای آن دسته از افرادی که در فهرست انتظار برای پیوند عضو قرار دارند، این بازار همواره مورد توجه قرار می‌گیرد. سازمان بهداشت جهانی اعلام کرده است که سالانه در جهان به طور میانگین حدود ۱۰ هزار پیوند عضو غیرقانونی انجام می‌شود و بخش اعظم آنها زیر نظر گردانندگان سایت‌های دارک وب است. بدیهی است که در این میان هرچه عضو بدن حیاتی‌تر باشد، قیمت آن بالاتر می‌رود. با این توضیح قیمت کبد یا قلب انسان در این قبیل سایت‌ها بین ۱۰۰ تا ۲۰۰ هزار دلار است و هر چشم انسان‌ در این سایت‌ها حدود ۱۲۰۰ دلار معامله می‌شود. کارشناسان همچنین دریافتند از فروش وام بانکی گرفته تا استخدام قاتل و گروه‌های تبهکاری نیز در این سایت‌ها یافت می‌شود و متأسفانه باید گفت این سایت‌ها به خرید و فروش کودکان و قاچاق انسان هم می‌پردازند.
در گزارش جدید اعلام شد بخش اعظم خرید و فروش‌های غیرقانونی دارک وب معادل ۴۶ درصد آنها در فنلاند انجام می‌شود و ۳۰ درصد آن هم در نروژ به فروش می‌رسد. البته بسته به نوع کالا، محل فروش کالاهای عرضه شده در این سایت‌ها در نقاط مختلف جهان تغییر می‌کند. در مجموع تا پایان نیمه نخست سال ۲۰۲۰ میلادی بیش از ۲۰ میلیارد اطلاعات سرقت شده از حساب‌های کاربری در بازار سیاه دارک وب وجود داشته است و میانگین قیمت هر حساب کاربری شبکه‌های اجتماعی از جمله فیس‌بوک در این سایت‌ها ۶۰۰ دلار بوده است. میانگین سنی افرادی که در این سایت‌ها اقدام به خرید اجناس مختلف بخصوص مواد مخدر می‌کنند ۲۱ سال است و بیشتر آنها مرد هستند. مؤسسه اطلاعات سایبری Sixgill هشدار داد اگر شرایط به همین شکل دنبال شود و جلوی فعالیت این قبیل سایت‌ها گرفته نشود، در آینده نه چندان دور دنیای دارک وب برای همه کشورها مشکلات عدیده ایجاد می‌کند و حتی سازمان‌های بزرگ نظیر پلیس فدرال امریکا هم نمی‌توانند جلوی فعالیت‌های آن را بگیرند.

منبع: ایرنا

کرونا بازار «وب تاریک» را رونق داد

About Author

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *