ی٫ آذر ۴ام, ۱۴۰۳

خبرنگاران و رسانه

حاوی اخبار صنف خبرنگاران، اصحاب مطبوعات و رسانه‌های کشور

وقتی شبکه انگلیسی‌ تلویزیون با فقدان خبرنگار آمریکایی مواجه می‌شود

1 دقیقه خوانده شده
وقتی شبکه انگلیسی‌ تلویزیون با فقدان خبرنگار آمریکایی مواجه می‌شود

مدیر اتاق‌خبر شبکه پرس‌تی‌وی با ابراز “نگذاشتیم مشکلات بودجه‌ای به آنتن منتقل شود” گفت: ما در جریان اعتراضات قبلی آمریکا چهار خبرنگار داشتیم که میان تظاهرات‌کنندگان حضور داشتند و امسال به‌دلیل مشکلات بودجه‌ای، هیچ خبرنگاری در صحنه نداشتیم.

به گزارش پایگاه خبری تحلیلی خبرنگاران و رسانه و به نقل از خبرگزاری تسنیم؛‌ ۱۳ سال از تأسیس شبکه تلویزیونی پرس‌تی‌وی که اولین قدم‌های خود را در تیرماه سال ۱۳۸۶ برداشت، سپری شد، شبکه‌ای که ضرورت وجود آن با توجه به ظهور شیوه جدیدی از دیپلماسی به‌نام دیپلماسی رسانه‌ای به‌شدت برای جمهوری اسلامی ایران احساس می‌شد و می‌توانست علاوه بر تضمین حضور مؤثر ایران در عرصه بین‌المللی جهت اقناع افکار عمومی و خنثی‌سازی توطئه‌های دشمنان، منافع و اهداف ملی را نیز دنبال کند.

این شبکه انگلیسی‌زبان اکنون وارد چهاردهمین سال فعالیت خود شده است. علی‌رغم آنکه پرس‌تی‌وی در این ۱۳ سال، توانسته است مخاطبان زیادی را در سراسر جهان به خود جذب کند و ریشه بدواند، این روزها به‌دلیل کمبود بودجه ارزی و عدم تزریق آن از سوی نهادهای ذی‌ربط در خارج از سازمان صداوسیما، در حال حذف از ماهواره‌های بین‌المللی است، اتفاقی که اکنون با حذف موردی پرس‌تی‌وی از گالکسی۱۹ شروع شده است و معلوم نیست در صورت نرسیدن ارز مورد نیاز به کجا کشیده شود.

این موضوع طی هفته‌های اخیر با واکنش‌های زیادی از سوی چهره‌های سیاسی، اجتماعی، فرهنگی، رسانه‌ای، اساتید دانشگاه، صاحب‌نظران حوزه روابط بین‌الملل و نمایندگان مجلس شورای اسلامی نیز همراه شد به‌طوری که همگی بر لزوم اقدام سریع در پرداخت بدهی‌های ارزی صداوسیمای جمهوری اسلامی ایران به شرکت‌های ماهواره‌ای تأکید داشتند.

با این حال به‌بهانه سالروز تأسیس شبکه تلویزیونی پرس‌تی‌وی، خبرنگار خبرگزاری تسنیم با سیدوحید تهامی مدیر اتاق خبر شبکه پرس‌تی‌وی گفت‌وگویی کرده است که در ادامه می‌خوانید:

سید وحید تهامی، مدیر اتاق خبر شبکه پرس‌تی‌وی در خصوص عملکرد شبکه پرس‌تی‌وی طی یک سال اخیر گفت: پرس‌تی‌وی در این مدت با مشکلات زیادی از جمله مسائل مربوط به بودجه دست و پنجه نرم کرده، اما سعی ما این بوده حتی‌القدور این تأثیرات به آنتن شبکه منتقل نشود، در واقع، تلاش کردیم با چنگ و دندان، مأموریت اصلی خود را به انجام برسانیم. خوشبختانه در این مدت، از هیچ اتفاق مهمی غافل نشدیم و همان روال کاری را که داشتیم، ادامه دادیم، برای مثال در ماجرای شهادت سردار سلیمانی، پوشش بسیار خوب و ویژه‌ای داشتیم و تا چند روز برنامه‌های زنده‌ای را در این رابطه پخش کردیم.

وی در ادامه افزود: البته نمی‌توان گفت که این کمبودها و محدودیت‌ها، هیچ تأثیری در کار ما نداشته است؛ برای نمونه در بحث خبرنگاران خارجی به‌شدت تحت فشاریم چرا که بسیاری از آن‌ها به‌دلیل بدهی ارزی انباشت‌شده‌ای که شبکه توان پرداخت آنها را ندارد، خواهان حقوق خودند و برخی نیز با ما قطع همکاری کردند. با توجه به این شرایط، اگرچه سعی کردیم محتواهای مورد نیاز خود را به‌شیوه‌های مختلف تأمین کنیم، اما به‌هرشکل، اگر در آن مناطق خبرنگار داشتیم، کار ما شکل دیگری پیدا می‌کرد.

وی در خصوص تأثیرات کمبود بودجه ارزی بر روند کاری شبکه پرس‌تی‌وی خاطرنشان کرد: اگرچه ما از موضوعات غافل نشدیم اما این مسائل روی شکل پوشش ما از اتفاقات تأثیرگذار بوده و مجبور شدیم یک‌سری از تولیدات را به داخل شبکه بیاوریم تا از این طریق بتوانیم مصرف ارز خود را کاهش دهیم. این موضوع در برنامه‌های ما نیز مشهود است به‌طوری که برای کاهش هزینه‌ها، برخی از برنامه که پیشتر در خارج از کشور تولید می‌شدند، اکنون در داخل تولید می‌شوند. با این که نبود بودجه ارزی کافی بر شکل تولید برنامه تأثیر داشته، اما سعی ما بر این بوده که همان محتوای مدنظر را از خروجی برنامه داشته باشیم.

تهامی عملکرد پرس‌تی‌وی در پوشش اعتراضات گسترده مردمی در آمریکا را قابل قبول توصیف کرد و افزود: علی‌رغم آنکه ما در آن مناطق خبرنگاری نداشتیم، اما جزو معدود شبکه‌هایی بودیم که ساعت‌ها تصاویر و ویدیوهای زنده را پخش و کنار آن، از تحلیل‌های کارشناسان نیز استفاده کردیم و محتوای زیادی را روی آنتن بردیم.

او در ادامه گفت: البته ما در جریان اعتراضات قبلی آمریکا که به جنبش ۹۹درصدی شناخته می‌شد، چهار خبرنگار داشتیم که میان تظاهرات‌کنندگان حضور داشتند و برای ما تصاویر زنده ارسال می‌کردند، اما امسال به‌دلیل مشکلاتی که در بخش بودجه و پرداخت حقوق خبرنگاران با آن مواجه بودیم، هیچ خبرنگاری را در صحنه نداشتیم و تنها از طریق فید تصاویر زنده سعی کردیم تا پیام خود را برسانیم و فعالان سیاسی ــ اجتماعی را از طریق اینترنت و اسکایپ روی آنتن بیاوریم و مواضعشان را انتشار دهیم.

مدیر اتاق خبر پرس‌تی‌وی عنوان کرد: در حال حاضر و با توجه به شرایط حاکم، برنامه‌ریزی برای آینده بسیار دشوار است چرا که هنوز مشخص نیست که وضعیت بودجه شبکه به چه صورت است و همین موضوع کار ما را سخت می‌کند، با این حال، سعی ما بر این خواهد بود در سال پیشِ‌رو، حضورمان را در آسیا و آمریکا تقویت کنیم و تحولات را از نزدیک پوشش دهیم.

در ادامه نگاهی به برنامه‌های شبکه پرس‌تی‌وی داریم:

برنامه «نظر» از جمله برنامه‌های شبکه پرس‌تی‌وی است که به بررسی مطبوعات جهان و مقالات منتشرشده پیرامون موضوعات داغ روز می‌پردازد. این میان‌برنامه به‌تهیه‌کنندگی حبیب عبدالحسین در طول هفته به‌دفعات روی آنتن می‌رود و از جمله آیتم‌های آن می‌توان به تصویر ــ نریشن مرتبط با موضوع برنامه، موشن گرافیک، نظرات کارشناسان مطبوعاتی و بازتاب مطبوعاتی در مورد موضوعات حساس، اشاره کرد. در سری جدید این برنامه، به‌کمک تصویر ــ گرافیک و نریشن به طرح موضوع می‌پردازند و در آیتم بعدی، خط نظری و فکری حدود ۱۰ روزنامه تأثیرگذار دنیا پیرامون موضوع برنامه مورد بررسی قرار می‌گیرد. همچنین در آیتم جدید رسانه‌های اجتماعی، مروری بر توئیت افراد مهم دارد.

«مناظره» برنامه دیگر شبکه پرس‌تی‌وی است که به‌صورت روزانه به بررسی موضوعات مهم روز در دنیای سیاست می‌پردازد. این برنامه از تولیدات واحد نیوزروم شبکه است و به‌تهیه‌کنندگی سردبیران ارشد و مجریان مختلف شبکه هر روز به‌صورت زنده روی آنتن می‌رود. برنامه گفتگومحور «مناظره» دارای آیتم‌هایی همچون گزارش خبری در مورد موضوع برنامه و ارتباط زنده تصویری با یک کارشناس موافق و یک کارشناس مخالف پیرامون موضوع مورد بحث است و موضوعات مهم در نقاط مختلف دنیا و از جمله ایران را که دارای تأثیرات گسترده در سطح جهانی است مورد تبادل نظر و ارزیابی قرار می‌دهد.

«عکس‌های تکان‌دهنده» از مجموعه‌های مستند شبکه پرس‌تی‌وی که تولید سری سوم آن در حال انجام است. این برنامه به‌تهیه‌کنندگی و کارگردانی کیانوش الطافی با هدف بررسی تاریخچه عکاسی خبری، مهمترین عکس‌های خبری جهان را که باعث ایجاد تغییر یا تحول در نظام اجتماعی، سیاسی و اقتصادی یک منطقه یا کشور، تغییر قانون یا تأثیرات تکان‌دهنده دیگر شده است مورد ارزیابی قرار می‌دهد. در این برنامه برای هر عکس یک پرونده تشکیل شده و وقایع، حوادث و داستان‌های قبل و بعد از ثبت آن عکس تشریح می‌شود.

«سیمای راستین» مجموعه مستند گزارشی است که با هدف اصلاح ذهنیت مخاطب غیرایرانی در مورد وضعیت زنان ایران و محدودیت‌های پیش‌ِروی آنها در حوزه‌های مختلف تولید و پخش می‌شود. این برنامه به‌تهیه‌کنندگی هدی لزگی در هر قسمت، زندگی فردی، اجتماعی و شغلی سه بانوی موفق در عرصه‌های مختلف علمی، هنری، اقتصادی، اجتماعی، سیاسی، ورزشی و… را در قالب گزارش و گفتگو با این افراد در عرصه‌های مختلف فعالیتشان مورد بررسی قرار می‌دهد و واقعیت زندگی بانوی ایرانی در جامعه امروز را به نمایش می‌گذارد.

«نقد مستند» دیگر برنامه شبکه پرس‌تی‌وی است که به بررسی مستندهای تولیدشده روز دنیا با موضوعات مختلف می‌پردازد. این برنامه به‌تهیه‌کنندگی شهرام حیدری در دفتر لندن تولید می‌شود و مستندهای سینمایی و بلند با موضوعات مختلف سیاسی، اجتماعی و اقتصادی مهم دنیا را مورد بحث و بررسی قرار می‌دهد.

«خوراک فکر» عنوان برنامه‌ای در شبکه پرس‌تی‌وی است که به بررسی مشکلات و چالش‌های مسلمانان در جامعه غربی می‌پردازد. این برنامه به‌تهیه‌کنندگی حسن جمالی نیک در لندن تولید می‌شود و سخنرانی‌های روشنفکران اسلامی غربی از کشورهای آمریکا، ژاپن، فرانسه و دیگر کشورها پیرامون موضوعات مهم مسلمانان از جمله موضوع فلسطین، اسلام‌هراسی، مشکلات روزمره مسلمانان در جامعه غربی و… را به نمایش می‌گذارد. همچنین در این برنامه سؤالات مطرح‌شده از سوی حاضران در این جلسات از سخنران مربوط پخش می‌شود و سخنران به این سؤالات پاسخ می‌دهد.

مجموعه برنامه «اسناد و گفتگو» از جمله برنامه‌های شبکه پرس‌تی‌وی است که با هدف معرفی سینمای مستند ایران و بررسی برترین مستندهای تولید داخل کشور تولید و پخش می‌شود. این برنامه به‌تهیه‌کنندگی کیانوش الطافی در هر قسمت یک فیلم مستند را معرفی می‌کند و با فیلمسازش به گفتگو می‌نشیند و بخش‌هایی از مستند موردنظر را پخش می‌کند و مورد بررسی قرار می‌دهد.

«Press plus» ــ پرس پلاس؛ از دیگر مجموعه برنامه‌های هفتگی شبکه پرس‌تی‌وی است که به بررسی موضوعات روز دنیا از منظر جامعه‌شناسی می‌پردازد. این برنامه به‌تهیه‌کنندگی ساناز داورزنی از آیتم‌های متنوعی از جمله گزارش مردمی، گفتگوی کارشناسی از طریق اسکایپ، نکات مهم هفتگی، آیا می‌دانستید و آیتم quote تشکیل شده و هر هفته یک موضوع مهم اجتماعی از جمله افسردگی، مقابله با خشم، آزار و اذیت کودکان، اثرات شبکه‌های اجتماعی بر جوانان و… را مورد بحث و بررسی قرار می‌دهد. در سری جدید این برنامه که در حال تولید است از روش کروماکی استفاده می‌شود که ترکیبی از آیتم مجری و تکنیک‌های گرافیکی است. همچنین «گزارش مردمی از انگلستان» آیتم جدیدی است که به این برنامه اضافه شده است. از دیگر تغییرات برنامه «پرس پلاس» می‌توان به حذف دو آیتم «نکات مهم هفتگی» و «نقل روز» اشاره کرد. گزارش مردمی از داخل کشور، گفتگوی کارشناسی از طریق اسکایپ، آیا می‌دانستید نیز سایر آیتم‌های این برنامه است که مانند گذشته پخش می‌شود.

«رو در رو» نیز از برنامه‌های هفتگی شبکه پرس‌تی‌وی است که در هر قسمت به گفتگو با افراد صاحب شهرت و مطرح در حوزه‌های مختلف می‌پردازد. این برنامه شخصیت‌محور در تهران و دفتر لندن تولید می‌شود و با افراد شناخته‌شده و مطرح در حوزه‌های مختلف، موضوعات متنوع، موقعیت‌های خاص اجتماعی و سیاسی و اشخاص دارای دیدگاه‌های نو و مهم به‌صورت چهره به چهره گفتگو می‌کند و آرا و نظرات آنها را مورد ارزیابی و بررسی قرار می‌دهد و نقش و تأثیر آنها را در جامعه به تصویر می‌کشد.

«فصل نو» از برنامه‌های جدید شبکه پرس‌تی‌وی است که به‌تهیه‌کنندگی حسن جمالی نیک در دفتر لندن تولید می‌شود و هر هفته روی آنتن می‌رود. در این برنامه کتاب‌هایی که در سال جاری یا حداکثر یک سال قبل به‌انگلیسی نوشته یا ترجمه شده است، مورد نقد و بررسی قرار می‌گیرد. همچنین ضمن گفتگو با نویسنده در مورد اثرش، یک یا دو کارشناس به نقد آن کتاب می‌پردازند. در این برنامه بیشتر کتاب‌ها به موضوع‌ها و مسائل سیاسی، اقتصادی و اجتماعی در غرب، خاورمیانه و سپس دیگر نقاط جهان اختصاص دارد.

برنامه «ایران امروز» از برنامه‌های هفتگی شبکه پرس‌تی‌وی است که به مسائل و رویدادهای مهم اجتماعی و سیاسی ایران می‌پردازد. این برنامه به‌تهیه‌کنندگی یوسف پورانوری به‌سراغ مقامات و افراد شناخته‌شده در حوزه‌های مختلف می‌رود و در عین تحلیل و بررسی مسائل روز، با آن‌ مقامات و افراد گفتگو می‌کند. نگاهی به اخبار فناوری اطلاعات ایران در مطبوعات انگلیسی‌زبان داخلی و خارجی و بررسی پیام‌های فیس‌بوکی مخاطبان برنامه از جمله آیتم‌های این برنامه به‌شمار می‌رود.

«ما مردم» یکی دیگر از برنامه‌های هفتگی این شبکه است که به بررسی مسائل روز داخلی و خارجی آمریکا می‌پردازد. این برنامه به‌تهیه‌کنندگی عاطفه‌سادات دربندی به‌تازگی با تغییراتی روی آنتن می‌رود. این برنامه که هر هفته به‌مدت ۲۵ دقیقه به بحث و گفتگو پیرامون مسائل و رویدادهای آمریکا می‌پرداخت اکنون در قالب سه قسمت ۵دقیقه‌ای و در خلال بخش‌های خبری، پخش می‌شود. در ساختار جدید به‌جای دو کارشناس حضوری و یک کارشناس تصویری فقط یک کارشناس حضور دارد و مجری هر قسمت نیز گوینده و مجری خبر خواهد بود.

«شکاف اقتصادی» از برنامه‌های شبکه پرس‌تی‌وی است که با هدف بررسی موضوعات مرتبط با حقوق اقتصادی و اجتماعی مردم در سطح داخلی و بین‌المللی و عملکرد مسئولان در قبال این حقوق، هر هفته از این شبکه پخش می‌شود. این برنامه به‌تهیه‌کنندگی کاوه تقوایی دارای آیتم‌های گفتگو با کارشناسان و صاحب‌نظران و نریشن ــ تصویر است.

«جزیره» از دیگر تولیدات شبکه پرس‌تی‌وی است که به نقد و بررسی رویدادهای مهم و مواضع بریتانیای کبیر نسبت به آنها می‌پردازد. این برنامه به‌تهیه‌کنندگی حامد عزتی‌زاده در تهران و لندن تولید می‌شود و مواضع حساسیت‌برانگیز نسبت به اتفاقات و رخدادهای انگلستان، ایرلند، ولز و اسکاتلند را مورد بحث و بررسی قرار می‌دهد. از جمله آیتم‌های این برنامه پخش تصاویر خبری، تصاویر گرافیکی، گفتگوی کارشناسی، پخش گفتگو با افراد مطلع و کلیپ کوتاه مرتبط با موضوع هر برنامه را می‌توان نام برد.

برنامه «ایران» از جمله برنامه‌های باسابقه شبکه پرس‌تی‌وی است که ۱۱ سال است روی آنتن این شبکه می‌رود. این مجله هفتگی از تولیدات واحد هنری این شبکه است و با هدف شناساندن جاذبه‌های فرهنگی، هنری و تاریخی سرزمین کهن ایران به مخاطبان خارجی تولید و پخش می‌شود. تأکید عوامل سازنده این برنامه بر موضوعات خاص و بکر ایران‌شناسی و معرفی مکان‌ها، جذابیت‌ها و زیبایی‌های خاص ایران است به‌طوری که گاهی به معرفی سوژه‌هایی می‌پردازد که می‌توان گفت حدود ۶۰ درصد آنها برای مردم ایران نیز هنوز ناشناخته و جدید است. این برنامه در قالب مستند گزارشی تهیه و تولید می‌شود و هر قسمت آن شامل ۳ تا ۴ آیتم ۵ تا ۱۰ دقیقه‌ای است که به معرفی جاذبه‌های گردشگری، تاریخی، فرهنگی و هنری می‌پردازند. سوژه‌های مورد استفاده در این آیتم‌ها شامل معرفی مکان‌های تاریخی ایران، معرفی هنرمندان ایرانی دارای تراز جهانی، معرفی مراسم و آیین‌های ملی کشور و… است.

«اندرون اسراییل» از برنامه‌های جدید شبکه پرس‌تی‌وی است که با هدف بررسی ویژگی‌های رژیم اسرائیل و سیستم داخلی آن از ابتدای امسال تولید و پخش می‌شود. این برنامه از تولیدات دفتر لندن است و مسائلی همچون تبعیض نژادی و فساد حکومتی را در اسرائیل مورد بحث و بررسی قرار می‌دهد و نگاهی نقادانه به تحولات درون اسرائیل اعم از سیاسی، اقتصادی و اجتماعی دارد. «اندرون اسراییل» شامل آیتم‌هایی مانند گفتگوی کارشناسی، گزارش، مستند کوتاه، تحلیل انعکاس اخبار در رسانه‌های اسرائیلی و شبکه‌های اجتماعی است.

«ساخت ایران» یکی از برنامه‌های شبکه پرس‌تی‌وی است که با هدف معرفی توانمندی‌ها و قابلیت‌های صنایع ایران تولید شد. «ساخت ایران» ضمن آشنا کردن مخاطبان با دستاوردهای صنعتی ایران در عرصه‌های گوناگون به معرفی توانایی‌های بالقوه صنایع مختلف تولیدی در کشور برای جذب سرمایه‌های بین‌المللی و نمایش توانمندی‌های علمی و فنی صنعتگران ایرانی برای تولید بر‌اساس استانداردهای جهانی پرداخت.

“عشق ممنوع” نیز یکی دیگر از تولیدات شبکه در سال گذشته است که نگاهی اجمالی به پیشینه سازمان مجاهدین خلق دارد و به‌صورت خلاصه انحراف روش مبارزه در برخورد غیرانسانی با اعضای این فرقه تروریستی را بررسی می‌کند. این مستند به‌کارگردانی مهدی عرب به بررسی یکی از هفت مورد ممنوعه در سازمان مجاهدین خلق می‌پردازد و آرا و اندیشه‌های مسعود رجوی از رهبران فرقه ضاله و گروهک ضدانقلابی مجاهدین خلق را که طی سه دهه تبدیل به رئیس یک گروه تروریستی در عراق شد و بسیاری از مسائل انسانی برای اعضای آن ممنوع شده است مورد ارزیابی قرار می‌دهد.

از دیگر تولیدات شبکه پرس‌تی‌وی در سال گذشته می‌توان “تعزیه: اپرای ایرانی” به‌کارگردانی و تهیه‌کنندگی محمد تراب‌زاده را نام برد. این مستند به بررسی تاریخچه و روند تکاملی هنر نمایش تعزیه در ایران می‌پردازد و اجزای تشکیل‌دهنده این نمایش از جمله شیوه نگارش، کارگردانی، طراحی صحنه و لباس، موسیقی و شیوه بازیگری را مورد بررسی قرار می‌دهد. در این اثر گفتگوهای متعددی پیرامون تعزیه با اساتید برجسته کشور همچون بهروز غریب‌پور، داود فتحعلی‌بیگی، محمدحسین ناصربخت، استاد صادق عاشورپور، استاد میرزاعلی، استاد مرتضی صفاریان و استاد حسن برکتی انجام شده است.

“عروس پشت محراب” از دیگر مستندهای تولیدی شبکه است که به بررسی تبعات منع ازدواج در کلیسای کاتولیک می‌پردازد و داستان زنانی را روایت می‌کند که به‌مدت طولانی و مدام با کشیش‌ها روابط عاشقانه داشته‌اند و مشکلات خود را در قالب نامه با پاپ بندیکت شانزدهم و پاپ فرانسیس مطرح می‌کنند. این مستند به‌کارگردانی مایکل فیتزپاتریک به انعکاس وضعیت قربانیان اصلی این رابطه‌های عاشقانه یعنی زنان می‌پردازد و نشان می‌دهد چهره‌ای که کشیشان برای زنان قربانی به نمایش می‌گذارند، چهره‌ای روحانی است و از آنان با توجیه رابطه جنسی با فرزندان خدا سوء استفاده می‌کنند… کلیسا زنان را مجبور به امضای تعهدی می‌کند که در مقابل دریافت اعانه ماهیانه، هیچ‌گاه نام پدر واقعی فرزندان خود را فاش نکنند. برخی نیز اقدام به سقط جنین یا واگذاری سرپرستی فرزند خود به اشخاص دیگر می‌کنند.

وقتی شبکه انگلیسی‌ تلویزیون با فقدان خبرنگار آمریکایی مواجه می‌شود

About Author

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *