روزنامهنویسی مسئولانه
1 دقیقه خوانده شده
به گزارش پایگاه خبری تحلیلی خبرنگاران و رسانه و به نقل از مرکز روابط عمومی و اطلاعرسانی وزارت فرهنگ وارشاد اسلامی؛ متن این یادداشت به شرح زیر است:
برخی به اشتباه روزنامه ایران را روزنامه دولت نام مینهند. در کشوری که دولتها از رأی مردم اعتبار میگیرند، دولت تجسم اراده ملت در عرصه حکمرانی است و هر تعبیر و تعریفی که دولت و ملت را جدای از هم صورتبندی کند، رهزن ذهن و ره به خطا بردن است. به همین معنا، روزنامه ایران امروز نه روزنامه دولت، که روزنامه ملت است. جمعی از شریفترین روزنامهنگاران کشور در این رسانه مشغول کارند که با نگاهی ملی و فراجناحی، مسائل، توفیقات و بیموامیدهای مردم ایران را روایت میکنند.
ما در دولت جمهوری اسلامی ایران، اگرچه انتظار داریم توفیقات و دستاوردهای کشور از سوی رسانهها به سمع و نظر مردم برسد، اما به هیچ عنوان از انعکاس مشکلات و رنجهای مردم برنمیآشوبیم. این نه صرفاً یک ادعا که مانیفست دولت در عرصه رسانه است. با یک بررسی گذرا در محتوای روزنامه ایران طی سالهای مسئولیت دولت تدبیر و امید، هر ناظر منصفی تأیید میکند که این روزنامه عملکردی متوازن و حرفهای داشته و هرگز خالی از صدای مردم و دغدغهها و مسائل و مشکلات آنان نبوده است.
روزنامه ایران به تأسی از نام باشکوهی که بر تارک خود دارد، رسانهای متعلق به ایران اسلامی است. این روزنامه برخلاف رسانههایی که با بودجه بیتالمال، نه صرفاً عملکرد که حتی موجودیت خود را در تعارض بنیادین با دولت برآمده از رأی ملت تعریف کردهاند، نگاهی منصفانه به دولت و خدمات آن دارد اما در عین حال، ابزار تبلیغاتی یا روابط عمومی دولت نیست. دولت هم البته چنین انتظاری از هیچ رسانهای ندارد. در منظومه فکری دولت، «اقناع» اکسیرِ اثرگذاری ارتباط است و از همین منظر، حتی در تبیین دستاوردها و موفقیتهای دولت، قائل به صداقت، شفافیت و رویکرد اقناعی بوده و هستیم.
بر همین اساس برداشت من از کارنامه روزنامه ایران این است که دستاندرکاران این روزنامه به سنت روزنامهنویسی مسئولانه پایبند بودهاند. برخلاف رسانهها و شبهرسانههایی که بر سر شاخه نشسته و بن میبُرند، روزنامه ایران به رغم انعکاس کاستیها و انتقادات، پایههای اعتماد عمومی را تخریب نمیکند. این روزنامه نگاه کاریکاتوری به سرمایه اجتماعی ندارد و میداند، صدمه به سرمایه اجتماعی نه فقط دولت که همه را به محاق میبرد. این روزنامه در عین مطالبهگری؛ چشمان خود را به شرایط سخت اداره کشور و تنگناهای موجود نمیبندد و در صورتبندی مشکلات مردم، عملکرد دشمنان ملت را به اسم نظام حکمرانی کشور نمینویسد.
بالندگی روزنامه ایران، در گروی تداوم همین نگاه کلاننگر و معطوف به منافع ملی و مصالح مردم است. این روزنامه همچنان که مرزبندی شفاف خود را با نگاهِ یأسآفرین، تلخ و سیاهنگر رسانهای حفظ میکند، هیچ گاه نباید به دغدغهها، مشکلات و رنجهای مردم بیاعتنا باشد. روزنامه ایران به دلیل ارتباط سازمانی که با دولت دارد، میتواند و باید حلقه وصل مردم و دولت باشد.
دیدهبانی دقیق از جامعه کار مهم دیگری است که میتواند در زمره مسئولیتهای روزنامه ایران قرار بگیرد و نگاه دستگاه اجرایی کشور را به تحولات اجتماعی و آنچه در زیر پوست جامعه جریان دارد، واقعبینانهتر کند. ضمن تبریک صمیمانه سالگرد ۲۶ سالگی روزنامه ایران به همه کسانی که در طول این سالها در این روزنامه تلاش کردهاند، برای این رسانه شریف، ارزشمند، منصف و مردمگرا آرزوی موفقیت و تداوم اثرگذاری میکنم. به امید روزی که همه رسانههای ایران از عمر طولانی و اقبال عمومی برخوردار باشند.