ی٫ آذر ۴ام, ۱۴۰۳

خبرنگاران و رسانه

حاوی اخبار صنف خبرنگاران، اصحاب مطبوعات و رسانه‌های کشور

ردپای دغدغه و انسان‌دوستی در نوشته‌های دو خبرنگار فقید ایرنا و ایسنا

1 دقیقه خوانده شده
دو ستاره عرصه روزنامه‌نگاری ایران خاموش شدند. یادگار فرهنگی و معنوی آنها نوشته‌هایی است همگی با هدف آگاهی‌بخشی، اصلاح و روشنگری بر صفحات سفید کاغذ جاری شده‌اند. مطالبی که حس مسوولیت‌شناسی و دغدغه‌مندی در آنها موج می‌زند.
ردپای دغدغه و انسان‌دوستی در نوشته‌های دو خبرنگار فقید ایرنا و ایسنا

به گزارش پایگاه خبری تحلیلی خبرنگاران و رسانه و به نقل از ایرنا؛ «ریحانه یاسینی» و «مهشاد کریمی» خبرنگاران ایرنا و ایسنا در یک حادثه ناگوار جان به جان آفرین تسلیم کردند. مرور مطالبی که از این دو عزیز در رسانه‌ها منتشر شده، گوشه‌ای از تلاش‌های بی‌وقفه‌شان در عرصه اطلاع‌رسانی را نمایان می‌سازد.

به گزارش خبرنگار فرهنگی ایرنا، ریحانه یاسینی، خبرنگار جوانِ ایرنا که در حادثه واژگونی اتوبوس اهالی رسانه جان باخت، در رشته توییتی خواسته بود بعد از مرگش، آشنایان و بستگان او سیاه نپوشند و اعضای بدنش هم اهدا شوند.

اگرچه این توییت در فضای مجازی زیاد دیده شد، ولی نباید فراموش کنیم که مرحوم یاسینی در رسانه‌های رسمی نیز یادگاری‌های ارزشمندی از خودش به جا گذاشته است.

«آیا ویروس کرونا «جهانی شدن» را کشته است؟» عنوان گزارشی است در خبرگزاری ایرنا که ترجمه آن توسط ریحانه یاسینی انجام شده است.

این گزارش با نگاهی به سرمقاله نشریه «اکونومیست» این نکته را یادآور شده که عالم‌گیری کووید۱۹ همه تلاش‌های چند دهه اخیر نظام باز جهانی را در چشم به هم زدنی به اندازه سه ماه، دود کرد و به هوا فرستاد.

این خبرنگار درگذشته در گزارشی با عنوان «ویروس کرونا چه بلایی بر سر «خودروسازان» آورده است؟» تصویری روشن از وضعیت خودروسازان جهان در کوران کرونا ترسیم کرده‌است.

سیطره فروشگاه های زنجیره ای و آنلاین، ضربه فرار مالیاتی به اقتصاد ایران، گندم؛ قربانی بزرگ سیل، دست نامرئی قانون علیه اشتغال زنان و افشای مافیای گوشت تیترهای گزارش‌هایی است که بر بالای آن نام «ریحانه یاسینی» درج شده است.

ردپای دغدغه و انسان‌دوستی در نوشته‌های دو خبرنگار فقید ایرنا و ایسنا

او بارها و بارها با قلم توانایش عرصه‌های مختلف اقتصاد را تحت تاثیر قرار داد. «افشای مافیای گوشت» یکی از گزارش‌هایی است که تلاش و تعهد این روزنامه‌نگار را در عرصه کار حرفه‌ای اش نشان می‌دهد. او از شبکه توزیع انحصاری گزارش تحقیقی – میدانی تهیه و رازهای نگفته این حوزه را برملا کرد.

او در بخشی از این گزارش نوشته است: «گوشت گرم وارداتی از استرالیا، باید کمتر از کیلویی ۳۰ هزار تومان به دست مصرف کننده برسد. اما در هفته‌های اخیر، قیمت گوشت با نوسانات زیادی همراه بوده و از مرز ۱۰۰ هزار تومان هم عبور کرده است.»

ریحانه یاسینی در خبرگزاری ایرنا مشغول به فعالیت بود و علاوه بر آن تجربه همکاری با تحریریه‌های روزنامه ایران، پایگاه خبری اتاق ایران، ماهنامۀ آینده‌نگر و هفته‌نامۀ صدا را در کارنامه‌اش داشت.

کارهای افشاگرانه روزنامه‌نگاران حقیقت‌جو

ریحانه یاسینی در سال ۹۸ پایان نامه خود را با موضوع «مطالعه میدان روزنامه نگاری اکتشافی در مطبوعات ایران» ارایه کرد. بخش‌هایی از پایان نامه‌ی وی حایز نکات بااهمیتی است:با وجود تمام فشارها، روزنامه‌نگاران حقیقت‌جو با انگیزه‌های درونی خودشان، کارهایی با سویه های تحقیقی و افشاگرانه انجام می‌دهند. آنها اعتقاد و امید جدی دارند که در داخل میدان قدرت، با تغییرات اقتصادی در مدیریت مطبوعات، امکان روزنامه‌نگاری اکتشافی و گسترش این ژانر در ایران وجود دارد.

دانشجویی کوشا، مودب و بسیار علاقمند به رشته روزنامه‌نگاری

حمیدرضا مدقق، مجری تلویزیون که مدرس چندین درس زنده‌یاد مهشاد کریمی در دانشگاه بوده، خاطره‌اش از این خبرنگار درگذشته را این‌چنین در اینستاگرام تعریف کرده است: سال های تحصیلی نود و پنج و  نود و شش، خانم مهشاد کریمی دو یا سه درس در گروه روزنامه نگاری دانشکده علوم ارتباطات دانشگاه علامه طباطبایی با من داشت. دانشجویی بود کوشا، مودب و بسیار علاقمند به رشته و حرفه ای که انتخاب کرده بود. قلم خوبی داشت و کاملا مشخص بود که از عهده کار رسانه ای برمی آید. مدتی بعد هم در یک دیدار اتفاقی در صحن ورودی دانشکده به من گفت که در ایسنا مشغول به کار شده است. تا آن جا که می دانم خانم ریحانه یاسینی هم دانش آموخته مطالعات فرهنگی و رسانه از دانشگاه تهران بود. افسوس بسیار که این جوانان مستعد،  باکفایت و خوش آتیه  را این قدر ساده، مفت و سهل انگارانه از دست می دهیم.

دغدغه مهشاد کریمی درباره زباله‌های بیمارستانی، ساخت جاده در جنگل‌ و …

در خبرگزاری ایسنا وقتی عنوان «مهشاد کریمی» را جستجو می‌کنیم با سیل پیام‌هایی مواجه می‌شویم که درگذشت جانسوز این خبرنگار را تسلیت گفته‌اند. در ادامه به چند گزارش در حوزه «محیط زیست» برمی‌خوریم که همگی حاصل نگاه انسان‌دوستانه این نویسنده هستند.

«کوه زباله‌های خطرناک بیمارستانی در آرادکوه» عنوان یکی از گزارش‌های مهشاد کریمی در خبرگزاری ایسناست. او در این گزارش به این نکته پرداخته که پسماندهای پزشکی، پسماندهای خطرناکی هستند و اگر بی‌خطر نشوند محیط زیست، آب‌های زیرزمینی، خاک و سلامت افراد را تهدید می‌کنند.

زنده یاد کریمی در گزارشی با عنوان «جنگل‌های سوادکوه زیر چنگال‌ بولدوزرها»، نسبت به ساخت جاده در ارتفاعات سوادکوه هشدار داده است.

«فقط ردپایتان را به جای بگذارید …» عنوان گزارشی است به قلم این خبرنگار که نحوه رفتار گردشگران با طبیعت است و تخریب‌های زیست محیطی  را زیر ذره‌بین برده است.

او در گزارشی با عنوان «خطر بارش باران‌های نمکی در صورت خشک‌ شدن دریاچه‌های نمک» به این نتیجه رسیده است که از بین رفتن دریاچه‌های نمک علاوه بر به خطر انداختن زیست جانداران، زندگی و سلامت مردم را تهدید می‌کند.

گاهی «خبرنگار»، «خبر» می‌شود خودش!

این گزارش را با شعری از اصغر ‌عظیمی‌مهر، شاعر و مولف چندین مجموعه شعر به پایان می‌بریم. او پس از حادثه تلخ روز گذشته این قطعه شعر را سروده است:

گاهی «خبرنگار»، «خبر» می‌شود خودش!

جایی که «مأمن» است، «خطر» می شود خودش!

گاهی به محض خواندن یک جمله از خبر

بی‌اختیار، چشم تو تَر می‌شود خودش!

چشمی که گریه می‌کند از رنج دیگران-

بی‌سعی و رنج، اهل نظر می‌شود خودش!

گاهی بدون آنکه بخواهی، مسافری!

پایت پر از هوای سفر می‌شود خودش!

وقتی قرار نیست بمانی در انتظار؛

دیوارِ پیشِ رویِ تو «در» می‌شود خودش!

«مرگ» انتهای زیستن آدمی نشد!

مثل مؤلفی که «اثر» می‌شود خودش!

حتما به گوش ما «خبری تلخ» می‌رسد!

وقتی «خبرنگار»، خبر می‌شود خودش!

بنا بر این گزارش واژگونی اتوبوس حامل خبرنگاران در نقده با دو کشته و ۲۱ زخمی خبر تلخی بود که عصر دوم تیرماه ۱۴۰۰ موجی از اندوه را بین اصحاب رسانه ایجاد کرد؛ این آخرین سفر ریحانه یاسینی خبرنگار ایرنا و مهشاد کریمی خبرنگار ایسنا بود.

ردپای دغدغه و انسان‌دوستی در نوشته‌های دو خبرنگار فقید ایرنا و ایسنا

About Author

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *