ج٫ فروردین ۱۵ام, ۱۴۰۴

خبرنگاران و رسانه

حاوی اخبار صنف خبرنگاران، اصحاب مطبوعات و رسانه‌های کشور

آنچه باید درباره الزامات شغل خبرنگاری بدانید!

1 دقیقه خوانده شده
آیا به خبرنگار شدن یا کار کردن به‌عنوان یک مجری خبری در تلویزیون علاقه دارید؟ حرفه‌هایی نظیر خبرنگاری یا مجریگری خبر در تلویزیون مشاغل جذاب و هیجان‌انگیزی هستند. با این‌ حال اگر فقط به دلیل زرق‌وبرق ظاهری این مشاغل به آن‌ها علاقه دارید، شاید مجبور شوید در اولویت‌هایتان تجدیدنظر کنید. خبرنگاری تلویزیونی یا مجریگری خبر نه‌تنها مستلزم سخت‌کوشی، رعایت ضرب‌الاجل‌های زمانی محدود و توانایی صحبت کردن با افراد سرسخت است، بلکه دشواری‌های دیگری هم دارد. به‌عنوان مثال ممکن است مجبور شوید برای تهیه گزارش یا خبر 6 ساعت را زیر آفتاب داغ تابستان سپری کنید!
آنچه باید درباره الزامات شغل خبرنگاری بدانید!

به گزارش پایگاه خبری تحلیلی خبرنگاران و رسانه و به نقل از پایگاه اطلاع رسانی موسسه شهریاران سخن؛ اگر فکر می‌کنید از شهامت، پشتکار و تعهد کافی برای خبرنگار شدن برخوردار هستید، جای درستی آمده‌اید. چراکه در این مطلب قصد داریم مراحل تبدیل شدن به یک خبرنگار یا مجری خبری تلویزیون را با شما عزیزان در میان بگذاریم. این راهنما ۴ سرفصل اصلی دارد که هر سرفصل، شامل قسمت‌های مختلفی می‌شود و تلاش می‌کند به این پرسش مهم که «چطور خبرنگار شویم؟» پاسخ روشنی دهد.

۱. کسب صلاحیت‌های لازم برای خبرنگار شدن و مجریگری خبر

۱.۱. یک سخنور ماهر باشید!

برای کسب مهارت در سخنوری، صدا یک عنصر کلیدی است. شما باید روی انعکاس، آهنگ و نوع بیانتان متمرکز شوید. همه این عوامل در کنار یکدیگر کمک می‌کنند تا محتوای مکتوب بر کاغذ را به شکلی دل‌نشین و قانع‌کننده به مخاطبان ارائه دهید. قاطعانه و مقتدرانه صحبت کنید تا اعتبارتان نزد مخاطبان افزایش یابد. از تمرین غافل نشوید. روزنامه‌ها و مجلات را با صدای بلند بخوانید. علاوه بر این به نحوه گزارش خبرنگاران مشهور با دقت گوش دهید و سعی کنید برای خبرنگار شدن از آن‌ها الگو بگیرید.

ایجاد تناسب بین شدت صدا و ریتم کلام برای خبرنگار شدن اهمیت بسیار زیادی دارد. از یک طرف باید آن‌قدر بلند و با ریتم آهسته صحبت کنید که مخاطب به‌راحتی گفته‌هایتان را درک کند. درعین‌حال باید آن‌قدر سریع حرف بزنید تا در مدت‌زمان معین، همه مطالبی را که باید گفته شوند، پوشش دهید.

۲.۱. ظاهر مناسبی در مقابل دوربین داشته باشید!

این بدان معنا نیست که برای خبرنگار شدن یا مجریگری خبر به یک مدل یا سوپراستار سینمایی شبیه باشید! برای خبرنگار شدن حتی زیبایی و خوش‌تیپ بودن هم ضرورتی ندارد. بااین‌حال، باید سعی کنید تا حد مشخصی در مقابل دوربین، جذاب و دل‌نشین به نظر برسید. یعنی ظاهرتان کیفیتی داشته باشد که باعث شود مردم حین انجام هر کاری نسبت به تماشا کردنتان رغبت نشان دهند. برای تحقق این هدف به ترکیبی از کاریزما، اعتمادبه‌نفس و قلقی نیاز دارید که همواره واکنش مخاطبانتان را برانگیزد؛ حتی اگر در حال تهیه یک گزارش درباره فروش نوعی شیرینی محلی باشید باید بتوانید مخاطب را با خود همراه کنید!

متأسفانه برخی گمان می‌کنند صرفاً به‌واسطه جذابیت ظاهری می‌توانند وارد عرصه خبرنگاری یا مجریگری خبر تلویزیون شوند. درحالی‌که چنین طرز فکری لزوماً درست نیست. شاید از نظر ظاهری بسیار جذاب باشید ولی در مقابل دوربین، ضعیف ظاهر شوید. بنابراین فکر نکنید که صرفاً به‌واسطه زیبایی چهره، بلیت طلایی ورود به عرصه خبرنگاری و اجرا در جیبتان است!

۳.۱. مهارتتان را در برقراری ارتباط و شروع گفتگو تقویت کنید!

اگر می‌خواهید در شغل خبرنگاری یا مجریگری خبر تلویزیون موفق باشید، تقریباً باید بتوانید با هر کسی درباره هر چیزی صحبت کنید! اگر در حال تهیه گزارش هستید شاید مجبور شوید به‌صورت زنده در مقابل دوربین با افراد حرف بزنید. چه‌بسا آن‌ها برای انجام این کار احساس راحتی نکنند؛ در این صورت این وظیفه شماست که چنین احساسی را در آن‌ها ایجاد کنید.

به‌طور مشابه در کسوت یک مجری خبری هم باید میهمانان برنامه را به مخاطبان معرفی و در استودیو با آن‌ها گفتگو کنید. آن‌ها نیز ممکن است در ابتدا احساس خوبی نداشته باشند؛ در اینجا هم شما مجدداً باید با بهره‌گیری از مهارت‌های ارتباطی‌تان زمینه یک گفتگوی شنیدنی را فراهم کنید.

شاید ندانید ولی بسیاری از خبرنگاران و مجریان اخبار، دانسته‌های خود را با تحقیق و تلاش زیادی گردآوری می‌کنند. این فرایند می‌تواند بخش بزرگی از شغل شما باشد. برای خبرنگار شدن باید بتوانید با افراد مختلف حرف بزنید و آن‌ها را مجاب کنید که اطلاعات موردنظر را در اختیارتان قرار دهند.

۴.۱. خود را از بند تعصب رها کنید!

سخت است نه؟ ولی اگر می‌خواهید یک خبرنگار یا مجری تلویزیونی حرفه‌ای و  صادق باشید باید تعصبات و پیش‌فرض‌های ذهنی‌تان را کنار بگذارید. حتی اگر گرایش‌های حزبی یا سیاسی دارید یا نسبت به برخی مشاغل، مناطق یا افراد دیدگاه‌های خاصی دارید، باید گزارش خود را حتی‌الامکان بر مبنای عناصر عینی تهیه کنید. تعصب‌های ذهنی شما نباید صداقت  و درستی اخبار یا گزارش‌های گردآوری‌شده را مخدوش و متأثر کنند.

ممکن است به‌صورت پیش‌فرض، دیدگاه و نگرشی منفی نسبت به برخی افراد داشته باشید. اگر اجازه دهید که ذهنیت‌های منفی در رفتارتان متجلی شود، آنگاه به‌سختی می‌توانید طرف مقابل را به انجام گفتگوی آزادانه و مفید با خودتان مجاب کنید.

۵.۱. نویسنده‌ی خوبی باشید!

اگرچه خوش‌صحبت بودن برای خبرنگار شدن یا مجری‌گری خبر خصوصیتی ضروری است؛ ولی قدرت نویسندگی نیز می‌تواند به همان اندازه مهم باشد. مهارت‌های نوشتاری در مواقعی که باید داستان اختصاصی خودتان را درباره یک موضوع بسازید به شما در برقراری ارتباط با دیگران کمک زیادی می‌کنند. در چنین شرایطی سبک نویسندگی شما باید حتی‌الامکان حرفه‌ای به نظر برسد.

۶.۱. به شکلی عجیب‌وغریب خستگی‌ناپذیر باشید!

آیا از آن دسته افرادی هستید که بعد از دو ساعت کار کردن به چرت زدن نیاز پیدا می‌کنید؟ در این صورت بهتر است ایده‌ی خبرنگار شدن یا اجرا را فراموش کنید. به‌عنوان یک خبرنگار یا مجری شاید لازم باشد ۱۲ ساعت در روز به‌صورت بی‌وقفه کار کنید. گاهی ممکن است نیاز شود ساعت ۲ نیمه‌شب از خواب بیدار شوید یا در گرما و سرما ساعت‌ها در انتظار شکار سوژه‌ی خبری‌تان بنشینید.

خلاصه اینکه انعطاف و خستگی‌ناپذیری دو مؤلفه حیاتی در شغل خبرنگاری و اجرا هستند. این مشاغل برای افرادی که بعد از ۸ ساعت کار روزانه راهی خانه می‌شوند و روی مُبل یا تخت خواب دراز می‌کشند، انتخاب مناسبی نیست. با این تفاصیل به نظرتان از عهده انجام این کار برمی‌آیید؟!

۲. تجربه‌اندوزی

۲.۱. مدرک کارشناسی بگیرید!

استخدام در اکثر شبکه‌های تلویزیونی، مستلزم داشتن مدرک دانشگاهی مرتبط است. این مدرک باید در رشته‌هایی مانند روزنامه‌نگاری، مدیریت رسانه و … اخذ شود. داشتن مدرک در رشته‌هایی مثل ارتباطات و زبان انگلیسی نیز می‌تواند مزیت بزرگی در فرایند خبرنگار شدن باشد. با تحصیل در چنین رشته‌هایی، دانش تخصصی و تجربه ارزشمندی درباره موضوعات مختلف کسب می‌کنید. دانش و تجاربی که درنهایت به یک خبرنگار، مجری یا گوینده‌ی بهتر تبدیلتان می‌کند.

۲.۲. هم‌زمان با تحصیل به کسب تجارب عملی بپردازید!

از شروط ارتقای یک خبرنگار یا مجری خبری به موقعیت‌های حرفه‌ای بهتر، اهمیت دادن به کسب تجارب عملی است.  این بدان معناست که در طول دوران تحصیل، باید کارهای به‌مراتب بیشتری از دریافت مدرک انجام دهید. مثلاً می‌توانید به نشریه دانشگاه خود ملحق شوید و مواردی مانند داستان‌نویسی، یافتن سرنخ‌های خبری یا تهیه گزارش را تمرین کنید. اگر دانشگاه شما یک رسانه یا شبکه تلویزیونی اختصاصی دارد، سعی کنید در آن مشارکت داشته باشید و نهایتاً در صورت امکان، به‌عنوان یک مجری یا خبرنگار در آن ایفای نقش کنید.

اگر به هر دلیلی حضور در یک شبکه یا پایگاه تلویزیونی برایتان مقدور نیست، همکاری با یک شبکه رادیویی هم ایده‌ای خوب است. چراکه از این طریق هم می‌توانید فرصت مصاحبه با دیگران و گفتگوی مستقیم با مخاطبان را به دست بیاورید.

۳.۲. تجربه کارآموزی کسب کنید!

کارآموزی، فرصتی طلایی برای کسب تجارب ارزشمند در راستای خبرنگار شدن است. می‌توانید در تابستان و در فاصله بین ترم‌های دانشگاه یا حتی بعد از فارغ‌التحصیلی این کار را انجام دهید. شرکت در یک دوره کارآموزی در یک نشریه محلی کمکتان می‌کند تا ضمن تقویت مهارت‌های ارتباطی، نحوه اداره و عملکرد یک پایگاه خبری را بهتر درک کنید. شاید گاهی در ابتدای دوره‌ها جز پاسخگویی به تلفن‌ها و نوشیدن چای یا قهوه کار دیگری نداشته باشید! ولی اگر می‌خواهید پیشرفت کنید باید همین کارهای ساده را هم با اشتیاق انجام دهید!

داشتن تجربه کارآموزی در بهبود و پربارتر شدن رزومه حرفه‌ای شما نقش مهمی دارد.

۴.۲. به دریافت مدرک کارشناسی ارشد در رشته روزنامه‌نگاری فکر کنید!

داشتن مدرک فوق‌لیسانس برای خبرنگار شدن یا مجریگری خبر یک شرط الزامی نیست. ولی می‌تواند بستر مناسبی را برای پیشرفت شما در این حرفه فراهم کند. دریافت مدرک فوق‌لیسانس روزنامه‌نگاری حدود ۲ سال زمان می‌برد که چندان طولانی نیست؛ گذراندن این دوره با در نظر گرفتن مزایا و امتیازات حرفه‌ای که نصیبتان می‌شود، ارزشش را دارد.

اخذ مدرک فوق‌لیسانس روزنامه‌نگاری نه‌تنها ارزش تحصیلاتتان را در رشته‌های مرتبط با خبرنگاری بالا می‌برد؛ بلکه شانس پذیرفته شدن درخواست‌های شغلی‌تان را نیز به شکل چشم‌گیری افزایش می‌دهد.

ناگفته نماند که با تحصیل در رشته روزنامه‌نگاری می‌توانید شبکه گسترده‌ای از روابط را با افراد مختلف ایجاد کنید. شبکه‌ای که بعدها می‌تواند در هموار کردن مسیر پیشرفت و ارتقای حرفه‌ای شما بسیار مؤثر باشد.

۵.۲. چگونه نوشتن برای تلویزیون را یاد بگیرید!

البته که شما بخشی از این مهارتِ مهم برای خبرنگار شدن را در دانشگاه فرا می‌گیرید. بااین‌حال باید بدانید که نوشتن برای تلویزیون با نوشتن یک رساله یا پایان‌نامه‌ی آکادمیک تفاوت زیادی دارد. شما باید نحوه نگارش روی تصاویری را که مخاطب آن‌ها را در تلویزیون می‌بیند، یاد بگیرید. برای انجام این کار باید ساده و متعادل بنویسید و از به‌کارگیری واژه‌ها و عبارات پیچیده یا سطح پایین بپرهیزید. یادتان باشد که برای جلب‌توجه مخاطبان تلویزیونی فقط یک فرصت دارید!

مجریان و گویندگان برای خواندن اخبار اغلب از یادداشت‌ها یا دستگاه‌های متن نما استفاده می‌کنند؛ ولی در مقابل، اکثر خبرنگاران در تهیه گزارش معمولاً باید نسخه‌های اختصاصی و فی‌البداهه‌ی خود را ارائه دهند.

۳. پیدا کردن شغل

۳.۱. برای خودتان یک رزومه تصویری بسازید!

شاید سخت‌ترین بخش از فرایند خبرنگار شدن و مجر‌گری خبر، یافتن شغل مناسب باشد. نمونه‌هایی از مهارت‌های خبرنگاری، گزارشگری یا اجرای خود را روی یک CD یا DVD ذخیره کنید. ما در اینجا به این CD یا DVD اصطلاحاً نوار رزومه می‌گوییم.

در بخش ابتدایی نوار رزومه معمولاً نام، عکس و اطلاعات تماس می‌آید. سپس تصاویری که گلچینی از بهترین عملکردهای شما هستند نمایش داده خواهد شد. این رزومه تصویری و محتوای آن می‌تواند به معیار تعیین‌کننده‌ای در ارزیابی یک کارفرما از توانایی‌های شما تبدیل شود.

۲.۳. درخواست خود را برای مشاغل موردنظر ارائه دهید!

وقتی برای یک شغل درخواست می‌دهید باید همراه درخواست، رزومه تصویری و کاغذی‌تان را هم ارسال کنید. منظور از رزومه کاغذی، همان رزومه‌ی معمول است که کارجویان برای تصدی شغل دلخواهشان آن را ارائه می‌کنند. این رزومه باید اطلاعات تحصیلی و همین‌طور تمامی تجربیات شما حتی سوابق فعالیت پاره‌وقت را شامل شود. اگر قبلاً گزارشی را پوشش داده‌اید، آن را همراه با نقش یا سِمَتی که در آن گزارش داشته‌اید، در رزومه بیاورید. علاوه بر این می‌توانید تجارب یا مهارت‌های فنی خود را در کار کردن با دستگاه‌ها یا سیستم‌های ارتباطی ذکر کنید. زیرا بیشتر مراکز و ایستگاه‌های خبری از این فناوری‌ها استفاده می‌کنند یا حداقل با آن‌ها آشنایی دارند.

رزومه کاغذی و تصویری خود را صرفاً برای ایستگاه‌های خبری که علناً نیاز خود را به نیرو اعلام می‌کنند، ارسال نکنید. بلکه آن‌ها را به هر جای دیگری که می‌توانید، بفرستید. شما هرگز از قبل نمی‌دانید که کِی و کجا یک فرصت شغلی برایتان فراهم می‌شود؟ به این ترتیب با ارسال پیشدستانه‌ی رزومه‌ی خود برای افراد تصمیم‌گیر می‌توانید شانستان را برای بهره‌برداری از فرصت‌های پنهان و ناگهانی افزایش دهید.

۳.۳. از کار کردن در هر جایی استقبال کنید!

بعید است محل کار اولین شغلی که پیدا می‌کنید با منزلتان تنها چند بلوک فاصله داشته باشد! امروز مشاغل به‌قدری رقابتی هستند که شاید هنگام پیدا کردن اولین شغل، انتخاب دیگری نداشته باشید. ممکن است بخواهید آن‌قدر تلاش کنید تا از همان ابتدا شغل دلخواهتان را در شهر محل سکونتتان بیابید. بااین‌حال، وقتی اولین پیشنهاد کاری اجرا یا خبرنگار شدن را دریافت کنید، احتمالاً چاره‌ای جز پذیرش آن ندارید. به‌منظور ورود به عرصه حرفه‌ای، برای هر جا که ممکن است رزومه بفرستید و جهت خروج از منطقه‌ی راحتی‌تان آماده باشید.

از یاد نبرید که هر چقدر تجربه بیشتری کسب کنید، بعدها در انتخاب محل زندگی و کار ابتکار عمل بیشتری خواهید داشت. شاید در انتخاب یک یا دو شغل اول، قدرت انتخاب یا چانه‌زنی زیادی نداشته باشید؛ ولی وقتی به یک خبرنگار یا مجری خبری مشهور تبدیل شدید، آسان‌تر می‌توانید در مکان‌های مدنظرتان کار پیدا کنید.

۴.۳. کار را از یک بازار کوچک شروع کنید!

همه علاقه‌مندان به مشاغلی مثل خبرنگاری و اجرا، رؤیای حضور در برنامه‌های معروفی مثل اخبار شبانگاهی سراسری را در سر می‌پرورانند. بااین‌حال واقعیت این است که درصد کمی از افرادی که وارد عرصه‌ی خبری تلویزیون می‌شوند، به بازارهای برتر راه می‌یابند. بنابراین یک ایده خوب برای خبرنگار شدن و مجریگری خبری این است که کار را از یک بازار کوچک محلی شروع کنید؛ زیرا در آن می‌توانید تمام جنبه‌های کار را یاد بگیرید. در چنین حالتی شما در انجام همه کارها مهارت و تجربه کسب می‌کنید: از گزارش و تولید گرفته تا گویندگی خبر، فیلم‌برداری، ویرایش و شاید حتی تنظیم و به کار انداختن دستگاه تله پرومتر (متن رسان)!

ضمناً با کار کردن در یک مارکت محدود، فرصتی هم برای اشتباه و آزمون و خطا به دست می‌آورید. به‌هرحال یک جامعه کوچک از مخاطبان، خطاهای مجری یا خبرنگار را آسان‌تر فراموش می‌کنند!

۵.۳. آماده دریافت دستمزدهای کم در ابتدای کار باشید!

برخلاف باور عمومی، اکثر چهره‌های تلویزیونی، افراد ثروتمندی نیستند. از طرف دیگر، خبرنگاری یا مجریگری خبر، از آن دست حوزه‌هایی هستند که عرضه بر تقاضای شغل در آن‌ها می‌چربد. تعداد افرادی که می‌خواهند در قاب تلویزیون حضور داشته باشند، همواره خیلی بیشتر از موقعیت‌های شغلی موجود است. این یکی از مهم‌ترین دلایل رقابتی نبودن حقوق و دستمزدِ پرداختی از طرف کارفرمایان است.

چنانچه کارتان را از یک بازار کوچک شروع کنید، طبعاً دستمزدتان در مقایسه با یک بازار بزرگ به شکل چشمگیری کمتر خواهد بود. این اساس و ماهیت هر شکلی از بیزینس است. بنابراین اگر کسب درآمد نجومی در کار برایتان اهمیت دارد، پیشنهاد می‌کنیم به خبرنگار شدن یا اجرا فکر هم نکنید!

۶.۳. در پایگاه‌های خبری بزرگ‌تر کار کنید!

بعد از ۳ تا ۵ سال فعالیت در یک پایگاه کوچک و دستیابی به موفقیت، می‌توانید توقعتان را بالا ببرید. برای کار کردن در ایستگاه‌های بزرگ‌تر یا متوسط درخواست دهید و فرصت‌های شغلی موجود را بررسی کنید. در اینجا هم نه‌فقط برای یک یا چند سازمان معدود بلکه به هر جا که مقدور است، درخواست کار بفرستید. تجربیات و سوابقتان مستندات بسیار خوبی برای اثبات شایستگی‌هایتان هستند. با استناد به این تجربیات و سوابق می‌توانید خود را به‌عنوان یک کاندیدای شغلی شگفت‌انگیز معرفی کنید.

بااین‌حال فراموش نکنید که کار کردن در پایگاه‌های خبری بزرگ‌تر، ملاحظات خاص خودش را دارد. در این پایگاه‌ها میزان انعطاف‌پذیری کاری و زمانی کاهش می‌یابد. زیرا هر چقدر موقعیت حرفه‌ای معتبرتری داشته باشید، انتظارات و مطالبات کارفرما از شما دقیق‌تر و جزئی‌تر خواهد بود.

۴. پیشرفت در مسیر شغلیِ خبرنگار شدن

۴.۱. حوزه تخصصی خود را پیدا کنید!

در آغاز کار به‌عنوان خبرنگار یا مجری خبری تلویزیون باید در هر حوزه‌ای که در دسترس است مشغول کار شوید. ولی به‌موازات پیشرفت در مسیر شغلی احتمالاً می‌توانید درباره زمینه تخصصی کارتان بهتر تصمیم بگیرید. به‌عنوان مثال می‌توانید اقتصاد، سیاست، سلامت، ورزش و … را به‌عنوان زمینه اصلی فعالیت برگزینید.

انتخاب حوزه کاری در وهله اول به شخصیت شما و علایقتان بستگی دارد. اگر فردی شوخ‌طبع و ریلکس هستید آنگاه تهیه گزارش درباره موضوعات جذاب و عجیب و غریب می‌تواند انتخاب خوبی باشد. یا برعکس، اگر کاراکتری جدی دارید، می‌توانید موضوعات سخت‌تری مثل قتل و امور جنایی را پوشش دهید. اگر نمی‌خواهید تحت تأثیر منفی اخباری که پوشش می‌دهید قرار بگیرید، می‌توانید حوزه‌هایی مثل فناوری یا پزشکی را انتخاب کنید. این حوزه‌ها شاید هیجان کمتری داشته باشند ولی در عوض قوای عاطفی یا احساسی‌تان را تحلیل نمی‌برند.

۴.۲. تعطیلات را فراموش کنید!

واقعیت این است که خبرنگاران و مجریانی که در مسیر پیشرفت قرار دارند به‌سختی فرصتی برای دست کشیدن از کار پیدا می‌کنند. آن‌ها حتی در بسیاری از روزهای تعطیل نیز مشغول کار هستند. این در حالی است که مجریان و خبرنگاران ارشد یا باسابقه‌تر معمولاً از مزیت استفاده از تعطیلات برخوردار هستند. اگر بخواهید در فرایند خبرنگار شدن دائماً حوزه کاریتان را تغییر دهید یا اصطلاحاً از این شاخه به آن شاخه بپرید، هرگز نمی‌توانید در کارتان به سابقه‌ی بالا و ارشدیت برسید. این یعنی همواره به‌عنوان یک فرد تازه‌وارد شناخته می‌شوید؛ درنتیجه بعید نیست که استفاده‌ی بی‌دغدغه از تعطیلات برایتان به خواب و خیال تبدیل شود!

۳.۴. برای یک برنامه کاری دشوار آماده باشید!

ممکن است در هر لحظه از شیفت صبح، عصر یا آخر هفته مجبور شوید به محل کار بروید. خبرنگاران تازه‌وارد معمولاً نمی‌توانند درباره ساعات کاری خود اظهارنظر کنند. آن‌ها حق انتخابی زیادی در این خصوص ندارند. ماندن برای اضافه‌کاری، اتفاق عجیب و دور از ذهنی برای یک خبرنگار نیست. حتی شاید بابت این اضافه‌کاری، پولی دریافت نکنید. برنامه کاری شما نه‌تنها سخت خواهد بود بلکه بسیار متغیر است. یعنی ممکن است در هر لحظه تغییر کند. این یعنی برای خبرنگار شدن و مجریگری خبر علاوه بر در دسترس بودن، باید انعطاف‌پذیر باشید.

با تمام این تفاصیل، مرعوب و تسلیم نشوید. پذیرش این سختی‌ها، لازمه پیشرفت در مشاغلی مثل اجرا یا خبرنگاری محسوب می‌شود. مطمئن باشید درنهایت پاداش سخت‌کوشی خود را می‌گیرید!

۴.۴. پیشرفت کنید!

برای پیشرفت شغلیِ شما راه‌های مختلفی وجود دارد. پیشرفت شغلی لزوماً به معنای کار کردن در یک پایگاه خبری بهتر یا بزرگ‌تر نیست. بلکه می‌توانید برای قبول مسئولیت‌های بیشتر و کسب شهرت در بخش‌های جدیدی از پایگاه‌های خبری هم‌رده مشغول کار شوید. بااین‌حال اگر از سبک زندگی دشوار یک خبرنگار یا مجری خبری تلویزیونی خسته شده‌اید و اعتبار و شهرت کافی به دست آورده‌اید، می‌توانید به انتخاب مسیرهای جدیدی فکر کنید. اجرای میزگردها، ستون نویسی در نشریات معروف، تألیف و نویسندگی، روابط عمومی، ویراستاری و حتی تدریس در دانشگاه نمونه‌هایی از این مسیرهای شغلی هستند.

یادتان باشد که پشت سر گذاشتن مسیر سنتی حرفه‌ی خبرنگاری یا مجریگری خبر ممکن است یک دهه یا حتی بیشتر زمان ببرد.

۵.۴. همواره حرفه‌ای عمل کنید!

متأسفانه برخلاف بسیاری از مشاغل دیگر، اگر در عرصه مجریگری یا خبرنگاری مرتکب خطای بزرگی شوید، آن خطا می‌تواند تا همیشه در پرونده شما باقی بماند. مطمئناً دوست ندارید که نامتان، تداعی‌کننده‌ی افکار منفی در ذهن مخاطبان باشد. یا اینکه آن‌ها شما را با ویژگی‌ها یا صفات ناپسند به یاد بیاورند.

نباید خبرنگاری باشید که در تلویزیون ملی به بددهانی مشهور است یا پیش چشم مخاطبان از الفاظ یا اصطلاحات ناپسند و توهین‌آمیز استفاده می‌کند. چنین رفتارهایی می‌تواند تبعات بسیار سنگینی برایتان در پی داشته و خطایی نابخشودنی و جبران‌ناپذیر باشد. اگر به صفاتی مثل احساساتی بودن یا رک بودن مشهور هستید، باید قبل از آمدن در مقابل دوربین، این ویژگی‌ها را تحت کنترل بگیرید.

۶.۴. پشتکار داشته باشید!

پشتکار یک مهارت ارزشمند در مسیر خبرنگار شدن یا اجراست که حتماً باید از این مهارت برخوردار باشید. شما نه‌تنها برای به دست آوردن اولین شغل بلکه برای ارتقا به جایگاه‌های بالاتر و نهایتاً رسیدن به موقعیت رؤیایی‌تان به این مهارت اساسی نیاز دارید.

در بسیاری مواقع و حین عمل کردن به وظایفتان به‌عنوان یک خبرنگار، پشتکار است که به شما در یافتن سرنخ‌ها کمک می‌کند. با پشتکار علاوه بر یافتن سرنخ‌ها یاد می‌گیرید که در مواجهه با بن‌بست‌ها چه واکنشی نشان دهید و نهایتاً با عبور از آن‌ها تا رسیدن به هدف نهایی از سعی و تلاش دست نکشید.

سخن آخر

آنچه خواندید یک راهنمای مفصل درباره چگونگی خبرنگار شدن بود. راهنمایی که علاقه‌مندان به مجریگری خبر نیز می‌توانند از آن استفاده کنند. فراموش نکنید که لازمه‌ی ورود به چنین عرصه‌هایی عشق، سخت‌کوشی و پشتکار زیاد است. در این میان، برخورداری از مهارت‌های سخنوری نیز می‌تواند بر پیشرفت شغلی و تحقق اهدافتان تأثیر به سزایی بگذارد.

در تصمیمتان برای خبرنگار شدن یا اجرای برنامه‌های خبری جدی هستید؟ اگر این‌طور است، هر چه زودتر برای رسیدن به هدفتان دست‌به‌کار شوید.

لینک کوتاه: http://khabarnegaranvaresane.ir/?p=19970

About Author

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *